EN

Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
connect
menu
menu
menu
Αντικείμενο Σπουδών

Το Τμήμα Aρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας είναι το παλαιότερο και μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα στην Ελλάδα που καλύπτει τα αναφερόμενα στην ονομασία του γνωστικά αντικείμενα. Άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1993-1994 και είναι επίσης το μόνο από τα τμήματα με παρόμοιο προσανατολισμό το οποίο ανήκει σε σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας. Έχει σκοπό την άρτια θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και κατάρτιση των φοιτητών στο ευρύτερο γνωστικό φάσμα της Επιστήμης της Πληροφορίας, αναφορικά με τις σύγχρονες προσεγγίσεις οργάνωσης, διαχείρισης, ανάπτυξης και διαλειτουργικότητας συλλογών και υπηρεσιών των Αρχείων, Βιβλιοθηκών και Μουσείων.

Πέραν των ειδικών γνώσεων και δεξιοτήτων, το Τμήμα παρέχει στους φοιτητές του τις γνώσεις εκείνες που θεωρούνται απαραίτητες για τη συγκρότηση επιστημόνων ικανών να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν σωστά τις εξειδικευμένες γνώσεις τους και να προάγουν ερευνητικά τους σχετικούς επιστημονικούς τομείς.

Το Τμήμα εκπαιδεύει τους φοιτητές του στις επιστήμες της Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, παρέχοντας τους ενιαίο πτυχίο. Ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα να εστιάσουν στο αντικείμενο που τους ενδιαφέρει με τη λειτουργία τριών άτυπων κατευθύνσεων στην Αρχειονομία, Βιβλιοθηκονομία και Μουσειολογία.






3D Εικονογράφηση: Σπυρίδων Βερύκιος, Επίκουρος Καθηγητής


Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών

Συνολικά για την λήψη του πτυχίου ο φοιτητής οφείλει να εξεταστεί επιτυχώς σε 55 μαθήματα. Από αυτά τα 38 μαθήματα είναι υποχρεωτικά για όλους (μαθήματα κορμού), 11 είναι μαθήματα κατεύθυνσης και τα υπόλοιπα γενικής παιδείας. Τα πρώτα δύο έτη σπουδών αποτελούν τον κορμό του προγράμματος και περιλαμβάνουν αποκλειστικά υποχρεωτικά μαθήματα, παρέχοντας στους φοιτητές τις βασικές γνώσεις των αντικειμένων της Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας.

Μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων ετών φοίτησης ο φοιτητής καλείται να επιλέξει μια εκ των προαναφερθέντων (άτυπων) κατευθύνσεων της Αρχειονομίας, της Βιβλιοθηκονομίας και της Μουσειολογίας. Δίνεται επίσης η δυνατότητα η κατεύθυνση που θα επιλεγεί να εμπλουτιστεί και να συνδυαστεί με μαθήματα από τις άλλες κατευθύνσεις. Επιπρόσθετα των ειδικών μαθημάτων της κατεύθυνσης, στα δυο τελευταία έτη ο φοιτητής θα πρέπει να παρακολουθήσει και ένα αριθμό υποχρεωτικών για όλους μαθημάτων με τα οποία θα επεκτείνει τις γνώσεις και των τριών αντικειμένων.

Οι κατευθύνσεις είναι άτυπες και δεν αποτυπώνονται στο πτυχίο το οποίο εξακολουθεί να παραμένει ενιαίο.

Εκτός από τα μαθήματα, κάθε φοιτητής θα πρέπει να εκπονήσει Πτυχιακή Εργασία και να συμμετάσχει στην Πρακτική Άσκηση.

Παρουσίαση του Τμήματος

Στις σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος συμπεριλαμβάνονται τέσσερις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες διδασκαλίας, δύο αμφιθέατρα, τα γραφεία των διδασκόντων, η Γραμματεία, δύο εργαστήρια πληροφορικής και τέσσερα εργαστήρια ερευνητικών και εκπαιδευτικών αναγκών του Τμήματος. Στις εγκαταστάσεις του τμήματος εκτίθενται μουσειακά αντικείμενα σχετικά με την τυπογραφία και εκδοτική.

Τα εργαστήρια πληροφορικής του Τμήματος είναι πλήρως εξοπλισμένα με υπολογιστές εκτυπωτές και σύγχρονο περιφερειακό εξοπλισμό. Ακόμα, μέσω των συστημάτων του εργαστηρίου πληροφορικής παρέχεται πρόσβαση στο δίκτυο του Πανεπιστημίου και σε πληθώρα επιπρόσθετων υπηρεσιών (πρόσβαση στο Διαδίκτυο, πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες της βιβλιοθήκης και του συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, HEAL-Link κ.ά.). Τα εργαστήρια του Τμήματος διαθέτουν ειδικό επιστημονικό προσωπικό για την υποστήριξη εργασιών και την ομαλή λειτουργία τους.

Το ανθρώπινο δυναμικό του Τμήματος έχει σαν κύριο μέλημά του την υποστήριξη του Τμήματος σε όλα τα επίπεδα. Την κύρια ευθύνη της ομαλής λειτουργίας του Τμήματος φέρουν τα δεκαέξι μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) που ανήκουν στο Τμήμα. Πολύτιμη είναι και η συμβολή των συμβασιούχων διδασκόντων βάσει του Π.Δ. 407/80 και προγραμμάτων ΕΣΠΑ, καθώς και των επτά ατόμων Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ), Ειδικού Τεχνικού και Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και μικρού αριθμού στελεχών με διοικητικές, τεχνικές και άλλες αρμοδιότητες.

Οι ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες του Τμήματος υποστηρίζονται από τα τέσσερα ειδικά εργαστήρια που δραστηριοποιούνται στα αντικείμενα της τεχνολογίας της πληροφορίας, των ψηφιακών βιβλιοθηκών και της ηλεκτρονικής δημοσίευσης, της Τεκμηρίωσης της Πολιτιστικής και Ιστορικής Κληρονομιάς καθώς και της Μουσειολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτά τα εργαστήρια σχεδιάζεται και υλοποιείται ένας μεγάλος αριθμός αναπτυξιακών και ερευνητικών έργων στα οποία συμμετέχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Κατά την πορεία των εργασιών των εργαστηρίων αναπτύσσονται ενδιαφέροντα ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Το Τμήμα συνεργάζεται με μνημόνια συνεργασίας με τις αντίστοιχες επαγγελματικές ενώσεις, σωματεία και φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα Αρχείων, Βιβλιοθηκών και Μουσείων.



page image


Σκηνοθεσία-Διεύθυνση Παραγωγής: Ιάκωβος Παναγόπουλος
Σενάριο-Line Producer: Άλκηστη Γεωργίου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θάνος Τσίγκας
Μουσική Επένδυση: Hladun oleksandr (dunaewsky69)
Sound Design-Mastering: Θάνος Μπικάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Κλείτσας
Μοντάζ-Χρώμα: Ράνια Μαστροσάββα
Motion Graphics: Αντρέας Αποστόλου
Βοηθός Διευθυντή Φωτογραφίας: Ευαγγελία Κουμαντσιώτη
Βοηθός Παραγωγής: Βασίλης Σαρίκας
Voice Over: Θάνος Μάνος
Ακαδημαϊκή Ζωή

Στο Τμήμα λειτουργούν ομάδες φοιτητών με ειδικά ενδιαφέροντα. Ενδεικτική είναι η ομάδα Αρχειονομίας, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 130 φοιτητές και η οποία, μεταξύ άλλων, διοργανώνει κύκλους διαλέξεων σε συνεργασία με άλλους σχετικούς φορείς.

Μετά την αποφοίτηση τι;

Στη σημερινή Κοινωνία της Πληροφορίας, η σωστή οργάνωση και χρήση των πληροφοριών και η έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση σε όλα τα επίπεδα είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη κάθε δημιουργικής δραστηριότητας. Η ανάγκη διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών οδηγούν τα τελευταία χρόνια σε μια ραγδαία εξέλιξη στα επιστημονικά πεδία που υπηρετεί το Τμήμα, δηλαδή στην οργάνωση, εύρεση, διάθεση και παρουσίαση της πληροφορίας. Οι απόφοιτοι μπορούν να ασχοληθούν με την οργάνωση, ταξινόμηση, αναζήτηση και παρουσίαση κάθε είδους συλλογής τεκμηρίων, από εταιρικά αρχεία ως μουσειακές εκθέσεις, από παπύρους ως οπτικοακουστικά μέσα, από νομοθετήματα ως ψυχαγωγικό υλικό, σε συμβατικές ή ψηφιακές μορφές, και να καλύψουν ένα πολύ ευρύ φάσμα θέσεων και φορέων απασχόλησης.

Παρότι οι οργανικές θέσεις στα αντικείμενα του Τμήματος στο Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι επαρκής, επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος έχουν κατοχυρωθεί με το προσοντολόγιο του ΑΣΕΠ ΠΔ 50/2001 ΦΕΚ 39 Α.

Οι απόφοιτοι του Τμήματός μας μπορούν να καταλάβουν θέσεις εργασίας σε δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς ή εταιρείες, που έχουν ανάγκες ή προσφέρουν υπηρεσίες πληροφόρησης, που διατηρούν δικό τους περιεχόμενο, βιβλιοθήκες ή αρχεία, σε συμβατική ή ψηφιακή μορφή, και γενικά σε όποιον χώρο πραγματοποιείται συγκέντρωση, ταξινόμηση και διαχείριση πληροφοριακού υλικού. Ενδεικτικά, μπορούν να καταλάβουν θέσεις εργασίας στις υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους και άλλα αρχεία (πανεπιστημίων, τραπεζών και οργανισμών, δικαστηρίων, υπουργείων και κυβερνητικών φορέων, εταιριών, κ.ά.), στις παντός είδους βιβλιοθήκες της χώρας (Εθνική Βιβλιοθήκη, Βιβλιοθήκη της Βουλής, βιβλιοθήκες πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και μουσείων, δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες υπουργείων, νοσοκομείων, τραπεζών και άλλων οργανισμών) και μουσεία.

Επίσης, μετά την απόκτηση του πτυχίου υπάρχει η δυνατότητα για φοίτηση σε μια πληθώρα μεταπτυχιακών προγραμμάτων που εντάσσονται τόσο στο ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης της πληροφορίας, όσο και στις εφαρμογές του στις Βιβλιοθήκες, τα Αρχεία και τα Μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι προοπτικές που δημιουργούνται από τα γνωστικά αντικείμενα και την αποτελεσματικότητα του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος αντικατοπτρίζονται στις θέσεις των οργανισμών που στελεχώνουν οι απόφοιτοι του.

Προσφερόμενα ΠΜΣ στο Τμήμα – Διδακτορικές Σπουδές

Στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας λειτουργούν δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) τα οποία οδηγούν σε Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (ΜΔΕ), διάρκειας τριών ακαδημαϊκών εξαμήνων το κάθε ένα.
Το ΠΜΣ «Διαχείριση και Ανάδειξη Πολιτιστικής Πληροφορίας» έχει ως αντικείμενο την διαχείριση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Πληροφορίας καθ' όλο τον κύκλο ζωής της (μέσω προσεγγίσεων κυρίως κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών): από τη δημιουργία και την παραγωγή της μέχρι την περιγραφή, διακίνηση, οργάνωση και ιδιαίτερα την ανάδειξή της μέσω της διαμόρφωσης υπηρεσιών με βάση αυτή.

Το ΠΜΣ «Διαχείριση Ψηφιακής Πληροφορίας-Υπηρεσίες Πληροφόρησης» αποσκοπεί στη ανάπτυξη και διεύρυνση της έρευνας σε ένα ταχύτατα εξελισσόμενο και με εξέχουσα επιστημονική, κοινωνική και οικονομική σημασία τομέα, όπως είναι αυτός της ανάπτυξης και διαχείρισης συστημάτων και υπηρεσιών πληροφόρησης σε ψηφιακό περιβάλλον.

Στο Τμήμα Aρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας δίνεται η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής. Μέχρι σήμερα ένας σημαντικός αριθμός διδακτορικών διατριβών έχει εκπονηθεί στο Τμήμα από απόφοιτους ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, κατόχους πτυχίων διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων.

Official Website: ilam.ionio.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
facebook twitter youtube instagram linkedin rss
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας