Το Τμήμα Περιβάλλοντος, μέσω των κατάλληλα εξειδικευμένων γνωστικών αντικειμένων του Διδακτικού και Ερευνητικού του προσωπικού, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα των Επιστημών Περιβάλλοντος, ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των Περιβαλλοντολόγων προσφέροντας στους αποφοίτους του σύγχρονες και σφαιρικές γνώσεις,εφόδια απαραίτητα για την επιστημονική, ερευνητική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Περιβάλλοντος εδράζεται στις Θετικές Επιστήμες, και στοχεύει στην ποιοτική και ποσοτική κατανόηση των Φυσικών, Χημικών, Βιολογικών διεργασιών και των αποτελεσμάτων τους στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, καθώς και την αξιολόγηση και βελτίωση των περιβαλλοντικών τεχνολογιών.
H προπτυχιακή εκπαίδευση χωρίζεται σε δύο διακριτές μαθησιακές περιόδους. Η πρώτη περίοδος, διάρκειας τεσσάρων εξαμήνων, θεμελιώνει το συμπαγές γνωστικό υπόβαθρο που απαιτείται για την κατανόηση των κύριων περιβαλλοντικών διεργασιών και φαινομένων μέσα από μια σειρά βασικών υποχρεωτικών μαθημάτων. Η δεύτερη περίοδος, διάρκειας επίσης τεσσάρων εξαμήνων, παρέχει γνώσεις εμβάθυνσης στις περιβαλλοντικές επιστήμες και τεχνολογίες, επιτρέποντας στο φοιτητή να επιλέξει την επιστημονική περιοχή του ενδιαφέροντος του μέσα από ένα μεγάλο αριθμό προσφερόμενων μαθημάτων.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος εναρμονιζόμενο στις προτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσφέρει επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης ακαδημαϊκών μονάδων ECTS.Η επιτυχής ολοκλήρωση κάθε έτους των προπτυχιακών σπουδών αντιστοιχεί σε 60 ακαδημαϊκές μονάδες.
Οι φοιτητές του Τμήματος μπορούν να παρακολουθήσουν μέρος του κύκλου σπουδών τους σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης μέσα από το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus+. Επιπλέον, μέσω προαιρετικής επιλογής Πρακτικής Άσκησης μπορεί να αποκτηθεί επαγγελματική εμπειρία χρήσιμη στην απασχόληση σε φορείς του στενού και ευρύτερου δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος έχοντας ως κύριο στόχο την επαύξηση του επιστημονικού περιεχομένου της παρεχόμενης γνώσης, τη συνεχή ενίσχυση της ποιότητα της επαγγελματικής καταρτίσεως αλλά και την παροχή ανταγωνιστικών τίτλων σπουδών στο διεθνές στερέωμα, αφουγκράζεται τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις και τις απαιτήσεις του επαγγελματικού, παραγωγικού, και κοινωνικού ιστού της χώρας προσφέροντας στους φοιτητές του νέα γνωστικά επιστημονικά αντικείμενα αιχμής.