EN

Τμήμα Πληροφορικής

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
connect
menu
menu
menu


Αντικείμενο Σπουδών

Το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση» (ΕΠΕΑΕΚ) με το νόμο υπ’ αριθ. 3255 και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2004-05. Το Τμήμα έχει ως αντικείμενο τόσο τη θεωρητική όσο και την εφαρμοσμένη Πληροφορική. Ο σκοπός του Τμήματος είναι:

  • να καλλιεργεί και να προάγει την Πληροφορική Επιστήμη, με ιδιαίτερη έμφαση στη θεωρία και τις εφαρμογές της Πληροφορικής στους τομείς των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθώς επίσης και στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη λειτουργία και τη διαχείριση των πληροφοριακών συστημάτων.
  • να παρέχει στους φοιτητές εξειδικευμένες γνώσεις που θα τους επιτρέπουν να απασχοληθούν, πέραν των βασικών τομέων της Πληροφορικής, με τη μελέτη, την έρευνα, κατανόηση και εφαρμογή, καθώς και με τις επιπτώσεις της εισαγωγής και χρήσης της Πληροφορικής Επιστήμης στην υποστήριξη των ποικίλων κοινωνικών, διοικητικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Η δράση, συνεπώς, του Τμήματος μας είναι συμπληρωματική στη δράση των αντίστοιχων τμημάτων στον ελλαδικό χώρο και σαφώς προσανατολισμένη σε καινοτόμες εφαρμογές στις κατευθύνσεις των Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά και των Ανθρωπιστικών-Κοινωνικών Επιστημών.
Η κατεύθυνση των Πληροφοριακών Συστημάτων, αφενός, έχει καταστεί σήμερα ένας κρίσιμος παράγοντας της παραγωγής, των υπηρεσιών και της διοίκησης των οργανισμών και αφετέρου η κατεύθυνση των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών ανταποκρίνεται τόσο στη διεθνή πραγματικότητα και τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του χώρου της Πληροφορικής, όσο και στη φυσιογνωμία του Ιονίου Πανεπιστημίου.






3D Εικονογράφηση: Σπυρίδων Βερύκιος, Επίκουρος Καθηγητής


Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών

Η ελάχιστη διάρκεια σπουδών στο Τμήμα Πληροφορικής είναι 8 εξάμηνα (δηλαδή 4 χρόνια). Τα δύο πρώτα χρόνια οι φοιτητές μας παρακολουθούν μαθήματα που κυρίως αφορούν τον κορμό της πληροφορικής, με σκοπό να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις Πληροφορικής, αλλά και Μαθηματικών και Διδακτικής, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια των σπουδών τους. Από το τρίτο έτος οι φοιτητές του Τμήματος καλούνται να επιλέξουν την κατεύθυνση του πτυχίου τους από τις δύο διαθέσιμες: Πληροφοριακά Συστήματα και Πληροφορική στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες. Η δεύτερη ειδικά κατεύθυνση είναι μοναδική στα τμήματα πληροφορικής στην Ελλάδα και προάγει τη διαθεματικότητα. Κάθε κατεύθυνση έχει μία σειρά από υποχρεωτικά μαθήματα, στα οποία καλούνται να εξεταστούν επιτυχώς οι φοιτητές που έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν ως μαθήματα επιλογής υποχρεωτικά μαθήματα της κατεύθυνσης που δεν ακολουθούν, αλλά και μαθήματα διδακτικής, βιοπληροφορικής, διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδομένων στο διαδίκτυο, ασφάλειας στο διαδίκτυο κ.α., όπως και μαθήματα ελεύθερης επιλογής από τα άλλα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στο τελευταίο έτος σπουδών οι φοιτητές καλούνται να εκπονήσουν – παράλληλα με τα μαθήματά τους – την πτυχιακή τους εργασία, σε αντικείμενο που θα επιλέξουν οι ίδιοι σε συνεργασία με τους διδάσκοντες του Τμήματος.

Παρουσίαση του Τμήματος

Το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2004-05, με έδρα την πόλη της Κέρκυρας. Στο Τμήμα Πληροφορικής απασχολούνται δεκαοκτώ Καθηγητές (τέσσερις Επίκουροι Καθηγητές, έντεκα Αναπληρωτές Καθηγητές και τρεις Καθηγητές), ένας Ομότιμος Καθηγητής και ένας Επισκέπτης Καθηγητής. Επιπλέον, στο Τμήμα απασχολούνται πέντε μέλη Ειδικού Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού και ένα μέλος Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού, καθώς και τέσσερα μέλη Διοικητικού Προσωπικού.

Το Τμήμα Πληροφορικής στεγάζεται σε τρία ανακαινισμένα κτίρια (Κτίριο Αρεταίος, Κτίριο Γραμματειών (κτίριο 3), Κτίριο Γαληνός) στο παλαιό ψυχιατρείο Κέρκυρας. Σε αυτά τα κτίρια βρίσκονται οι αίθουσες διδασκαλίας για το προπτυχιακό και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, τα εργαστήρια Η/Υ, η γραμματεία και το γραφείο υποστήριξης συστημάτων του Τμήματος. Τα γραφεία των Καθηγητών του Τμήματος βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο, στο Ανάκτορο των αγίων Γεωργίου και Μιχαήλ. Στο Τμήμα Πληροφορικής λειτουργούν δύο αίθουσες εργαστηρίων Η/Υ, το Εργαστήριο Γαληνός το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου Γαληνός και το Εργαστήριο Αρεταίος το οποίο βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου Αρεταίος.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος οργανώνονται στο πλαίσιο πέντε ερευνητικών εργαστηρίων. Τα θεσμοθετημένα Εργαστήρια του Τμήματος Πληροφορικής είναι το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab), το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων και Βάσεων Δεδομένων (ISDLab), το Εργαστήριο Δικτύων, Πολυμέσων και Ασφάλειας Συστημάτων (NMSLab) και το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (HILab), καθώς και το μη θεσμοθετημένα Εργαστήριο Υπολογιστικής Μοντελοποίησης (CMODLab). Το Τμήμα Πληροφορικής δραστηριοποιείται σε πλήθος ερευνητικών έργων (εθνικά έργα, ευρωπαϊκά έργα, και άλλα ερευνητικά προγράμματα και πλαίσια χρηματοδότησης).

Τέλος, ένας από τους προσανατολισμούς του Τμήματος Πληροφορικής είναι η σύνδεση της ερευνητικής δραστηριότητας με τον ιδιωτικό τομέα σε τοπικό, εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύνονται δράσεις συνεργασιών με τον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα, όπως κοινή συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, οργάνωση ημερίδων, συνεδρίων, πρακτική άσκηση και εξειδίκευση και προσανατολισμός των φοιτητών σε τεχνολογίες αιχμής.





Σκηνοθεσία-Διεύθυνση Παραγωγής: Ιάκωβος Παναγόπουλος
Σενάριο-Line Producer: Άλκηστη Γεωργίου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θάνος Τσίγκας
Μουσική Επένδυση: Hladun oleksandr (dunaewsky69)
Sound Design-Mastering: Θάνος Μπικάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Κλείτσας
Μοντάζ-Χρώμα: Ράνια Μαστροσάββα
Motion Graphics: Αντρέας Αποστόλου
Βοηθός Διευθυντή Φωτογραφίας: Ευαγγελία Κουμαντσιώτη
Βοηθός Παραγωγής: Βασίλης Σαρίκας
Voice Over: Θάνος Μάνος
Ακαδημαϊκή Ζωή

Το Τμήμα Πληροφορικής συμμετέχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών/φοιτητριών Erasmus+, για την υποδοχή και αποστολή φοιτητών/φοιτητριών από και προς άλλες χώρες.

Ακολούθως, το Τμήμα διατηρεί συνεργασίες με αντίστοιχα τμήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρέχει δυνατότητα παρακολούθησης κορμού μαθημάτων στην Αγγλική.

Η Πρακτική Άσκηση του Τμήματος εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίου Πανεπιστημίου», προσφέρεται ως μάθημα επιλογής στο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος στο ΣΤ’ εξάμηνο σπουδών, και έχει διάρκεια δύο μήνες πλήρους απασχόλησης.

Το Τμήμα διοργανώνει διεθνούς απήχησης και συμμετοχής συνέδρια, ημερίδες, ομιλίες και πολυποίκιλες εκδηλώσεις σε θέματα που άπτονται της επιστήμης της Πληροφορικής.

Ακόμα, το Τμήμα διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για την καλλιέργεια και προαγωγή της Πληροφορικής Επιστήμης με επιστέγασμα τα Θερινά Σχολεία. Ο θεσμός αυτός αποτελεί μοναδική ευκαιρία για νέους και ώριμους επιστήμονες καθώς και ερευνητές από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν σε ερευνητικές δραστηριότητες τεχνολογίας αιχμής, και να ανταλλάξουν καινοτόμες ιδέες και μεθόδους, ενώ ταυτόχρονα θα εξερευνούν το υπέροχο νησί της Κέρκυρας.

Τέλος, το Τμήμα και τα μέλη του διοργανώνουν και έχουν ενεργή συμμετοχή σε μια πληθώρα ομάδων και εκδηλώσεων το εύρος των οποίων σχετίζεται με την επαγγελματική σταδιοδρομία, τις τέχνες, την επιστήμη της Πληροφορικής αλλά και τη ψυχαγωγία, λ.χ. TEDxIonianUniversity, Mindspace at Corfu, IonianCTF, Ionian IEEE Student Branch, κ.λπ.

Μετά την αποφοίτηση τι;

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας σε θέματα Πληροφορικής και να εργαστούν:

  • Σε όλους τους τομείς της Ελληνικής και Διεθνής βιομηχανίας Πληροφορικής
  • Σε Τμήματα Μηχανοργάνωσης και Πληροφορικής σε ιδιωτικές εταιρίες και δημόσιους φορείς
  • Σε ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα
  • Στη Δευτεροβάθμια και επαγγελματική εκπαίδευση.

Οι απόφοιτοί του Τμήματος Πληροφορικής μπορούν να εργαστούν, μεταξύ άλλων, ως αναλυτές, προγραμματιστές και στη δημιουργία εφαρμογών διαδικτύου και ιστοσελίδων καθώς επίσης και στο σχεδιασμό και υλοποίηση παιχνιδιών. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να εργαστούν ως σχεδιαστές εφαρμογών και να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές.

Επίσης, οι απόφοιτοί μας μπορούν να εργαστούν ως σχεδιαστές πληροφοριακών συστημάτων και βάσεων δεδομένων, διαχειριστές ασφάλειας συστημάτων και δικτύων καθώς επίσης και υπεύθυνοι έργων σε έργα υλοποίησης πληροφοριακών συστημάτων. Ακόμα, μπορούν να εργαστούν ως καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης. H ενασχόληση με την έρευνα, αποτελεί ακόμα μια εργασιακή ευκαιρία για όσους έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στο τμήμα Πληροφορικής, οι οποίοι μπορούν να απασχοληθούν σε ιδιωτικά ή δημόσια ερευνητικά κέντρα. Τέλος, οι απόφοιτοι του τμήματος δύνανται να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικές με την πληροφορική σε δημόσιους οργανισμούς, ιδιωτικές εταιρείες και τράπεζες.

Πιο ειδικά, οι πτυχιούχοι του Τμήματος δύνανται να ασχοληθούν την προσφορά υπηρεσιών σε οργανικές μονάδες πληροφορικής, δικτύων, μηχανοργάνωσης και τεχνικών υπηρεσιών δημοσίων οργανισμών, υπηρεσιών και επιχειρήσεων, σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, στον τραπεζικό, ασφαλιστικό, ιατρικό τομέα, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις εταιρείες παραγωγής και επεξεργασίας οπτικοακουστικού υλικού, στις μεταφορές και στην εφοδιαστική αλυσίδα, στον τουρισμό, σε εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας λογισμικού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι απόφοιτοι του Τμήματος μας μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Προσφερόμενα ΠΜΣ στο Τμήμα – Διδακτορικές Σπουδές

To Τμήμα Πληροφορικής προσφέρει στους αποφοίτους του τη δυνατότητα να επιλέξουν από ένα σύνολο Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, με σκοπό την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και έρευνας, καθώς και την αξιοποίηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών σε τομείς όπως ο τουρισμός, η υγεία, η εκπαίδευση, η βιολογία κλπ. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής προσφέρονται τα ακόλουθα προγράμματα σπουδών:

  • Ψηφιακές Εφαρμογές και Καινοτομία
  • Δικτυωμένα Συστήματα Μεγάλου Όγκου Δεδομένων
  • Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες (σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου)
  • Ψηφιακές Τεχνολογίες στη Διοίκηση της Φιλοξενίας και τον Τουρισμό (σε συνεργασία με το Τμήμα Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου)
  • Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική (σε συνεργασία με το ΕΑΠ)
  • Ψηφιακές Υπηρεσίες Υγείας και Αναλυτική (σε συνεργασία με το Χαρακόπειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς)

Το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου προσφέρει Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών στους τομείς που εμπίπτουν στα ερευνητικά ενδιαφέροντα και τα γνωστικά αντικείμενά του. Οι διδακτορικές σπουδές περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή υψηλής ποιότητας επιστημονικής έρευνας και τη δημιουργία επιστημόνων ικανών να συμβάλουν στην πρόοδο της επιστήμης, της έρευνας και των εφαρμογών. Οι απόφοιτοι διδάκτορες προορίζονται να στελεχώσουν το ερευνητικό, επιχειρηματικό και εκπαιδευτικό δυναμικό της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Οι διδακτορικές σπουδές διέπονται από Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών, όπου περιλαμβάνονται όλες οι σχετικές ρυθμίσεις. Η διάρκεια των διδακτορικών σπουδών κυμαίνεται γενικά μεταξύ τριών και έξι ετών. Κατά τις διδακτορικές σπουδές, οι υποψήφιοι διδάκτορες σχεδιάζουν και υλοποιούν ακαδημαϊκή έρευνα και συμμετέχουν σε ποικίλες δράσεις, όπως διεξαγωγή επικουρικής διδασκαλίας, διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και θερινών σχολείων, ομιλίες σε επιστημονικά συνέδρια, παρουσίαση έκθεσης προόδου σε ετήσια εκδήλωση του Τμήματος, κ.ά. Στο Τμήμα Πληροφορικής συμμετέχουν σήμερα περίπου εξήντα (60) υποψήφιοι διδάκτορες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε τομείς ερευνητικής δράσης του Τμήματος, όπως βιοπληροφορική, μοντελοποίηση δεδομένων, προσομοίωση, τεχνητή νοημοσύνη, δίκτυα υπολογιστών, ασφάλεια και ιδιωτικότητα σε πληροφοριακά συστήματα, ψηφιακές εφαρμογές και καινοτομία, υπολογιστικής γλωσσολογίας και επεξεργασία φυσικής γλώσσας, κ.ά.

Official Website: di.ionio.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
facebook twitter youtube instagram linkedin rss
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας