Ένας από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής που εκφράζεται μέσω του προγράμματος σπουδών του Τ.Μ.Σ. είναι η διασύνδεση των φοιτητών ήδη κατά τη διάρκεια των σπουδών τους με την επαγγελματική καλλιτεχνική δημιουργία, την εφαρμοσμένη έρευνα, τη διδασκαλία και την αγορά εργασίας. Βασικό εργαλείο για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος είναι ο θεσμός της Πρακτικής Άσκησης.
Έτσι, η δυνατότητα απόκτησης μιας πρώτης επαφής με την αγορά εργασίας ήδη κατά τη διάρκεια των σπουδών τους παρέχεται στους φοιτητές και φοιτήτριες του Τ.Μ.Σ. με διαφορετικούς τρόπους που αξιοποιούν συστηματικά ένα μεγάλο δίκτυο φορέων και εργοδοτών σχετιζόμενων με τα διδασκόμενα στο Τ.Μ.Σ. αντικείμενα.
Το Τ.Μ.Σ. έχει συνάψει, διατηρήσει και αναπτύξει στενούς καλλιτεχνικούς και ερευνητικούς δεσμούς με ιστορικούς μουσικούς και ευρύτερα καλλιτεχνικούς φορείς της Κέρκυρας, από τους οποίους πολλοί φοιτητές του Τ.Μ.Σ. κατά καιρούς έχουν απορροφηθεί επαγγελματικά (λ.χ. από τις μεγάλες Φιλαρμονικές Εταιρείες του νησιού, το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας κ.α.) εμβαθύνοντας διαρκώς τη σχέση του Τ.Μ.Σ. με την τοπική κοινωνία.
Χάρη στις ακαδημαϊκές και καλλιτεχνικές σχέσεις πολλών διδασκόντων του Τ.Μ.Σ. με κεντρικούς πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας (Εθνική Λυρική Σκηνή και Εναλλακτική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, Εθνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, Ωδείο Αθηνών κ.λπ.) και τους σταθερούς διαύλους επικοινωνίας του Τ.Μ.Σ. με τους φορείς αυτούς, πολλοί φοιτητές (αλλά και απόφοιτοι) του Τ.Μ.Σ. έχουν κατά καιρούς βρει εκεί σημαντικές ευκαιρίες απόκτησης πρόσθετης επαγγελματικής εμπειρίας.
Σήμερα μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων καλύπτει τις ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ωδειακής εκπαίδευσης της χώρας μας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί απόφοιτοί του διδάσκουν ήδη σε Α.Ε.Ι. της Ελλάδας, της υπόλοιπης Ευρώπης και των Η.Π.Α.
• Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω κάποιες διακρίσεις αποφοίτων του Τ.Μ.Σ. που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια:
o - Άννα Αλβίζου (κατεύθυνση ‘Πιάνο’, επόπτης καθηγητής Λάμπης Βασιλειάδης), υποτροφία DAAD-Stibet από το εαρινό εξάμηνο του 2018, για τέσσερα συνεχόμενα εξάμηνα, που δίνεται κάθε εξάμηνο σε επιλεγμένους μη Γερμανούς φοιτητές με υψηλές καλλιτεχνικές και ακαδημαϊκές επιδόσεις. Συμμετοχή σε ακρόαση του πανεπιστημίου (Trossingen) και επιλογή ανάμεσα στους πιανίστες φοιτητές του πανεπιστημίου για συμμετοχή ως σολίστα σε συναυλία με την ορχήστρα του πανεπιστημίου για τον εορτασμό του έτους Μπετόβεν (Beethoven Choral Fantasy) 5.1.2020
o - Ιωάννης Πρωτόπαπας (κατεύθυνση ‘Διεύθυνση Ορχήστρας’, επόπτης καθηγητής Μίλτος Λογιάδης), μεταπτυχιακές σπουδές με άριστα πάνω στην διεύθυνση ορχήστρας, με πλήρη υποτροφία από το ίδρυμα Ωνάση και το ίδρυμα Γεροντέλης, στο California State University Long Beach στην Καλιφόρνια με καθηγητή τον Johannes Müller Stosch όπου απόκτησε τις υψηλότερες τιμητικές και βαθμολογικές διακρίσεις αποσπώντας το πρώτο βραβείο που έχει δοθεί ποτέ σε φοιτητή διεύθυνσης. Έχει κερδίσει το τρίτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας και masterclass με την Duna Symphony Orchestra στην Βουδαπέστη, και καθηγητή τον Michael Dittrich.
o - Γκρίιντα-Λυδία Σπύρη (κατεύθυνση ‘Βιολιού’, επόπτης αναπληρωτής καθηγητής Σπύρος Γκικόντης), μεταπτυχιακές σπουδές με άριστα στο Βιολί στο University of Bowling Green, Αμερική, διδακτορική διατριβή με πλήρη υποτροφία από το ίδρυμα Ωνάση στο University of California “Santa Cruz”. Έχει κερδίσει το βραβείο Best Performance Prize-European Youth Orchestra (2010).