Οι σπουδές στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνες επικεντρώνονται στην προετοιμασία των φοιτητών στοχεύοντας να προσφέρουν τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες και κουλτούρα ώστε να ανταπεξέλθουν στο ιδιαίτερα απαιτητικό ανταγωνιστικό περιβάλλον της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το πρόγραμμα σπουδών έχει σχεδιασθεί ώστε να καλλιεργεί και να προάγει την οπτικοακουστική έκφραση μέσω της διδασκαλίας γύρω από τις εφαρμογές της σύγχρονης οπτικοακουστικής τεχνολογίας στον ευρύτερο χώρο της τέχνης και της μαζικής επικοινωνίας, τη διδασκαλία νέων μορφών οπτικοακουστικής έκφρασης, την επιτέλεση διεπιστημονικής έρευνας γύρω από τις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας στην παραγωγή και επεξεργασία του ήχου και της εικόνας και στις νέες καλλιτεχνικές μορφές που προκύπτουν από αυτήν. Τέλος υποστηρίζεται πλήρως η εφαρμογή των παραπάνω στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της επικοινωνίας.
Επιπλέον, το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας προσφέρει κάτι μοναδικό στην Ελληνική πραγματικότητα στον χώρο της σύγχρονης τέχνης και δημιουργικότητας: επιτρέπει στους φοιτητές να σχεδιάσουν και να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο δημιουργικότητας μέσα από την επιλογή μεταξύ περίπου 100 κορυφαίων μαθημάτων ειδικά σχεδιασμένων να υποστηρίξουν τους σύγχρονους δημιουργούς τέχνης νέων μέσων και ψηφιακού περιεχομένου. Οι σύμβουλοι σπουδών μέσω της συνεχούς παρακολούθησης της προόδου των φοιτητών, σε συνεργασία με τους διδάσκοντες και το διοικητικό προσωπικό, υποστηρίζουν ενεργά τον στόχο αυτό, επιτυγχάνοντας μεγάλο ποσοστό ολοκλήρωσης σπουδών χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και την απαραίτητη καθοδήγηση των φοιτητών.
Το πρόγραμμα σπουδών διαρκεί 5 έτη (10 εξάμηνα) και οι φοιτητές πρέπει να συγκεντρώσουν 30 ECTS μονάδες κάθε εξάμηνο, οι οποίες έχουν σταθμιστεί προκειμένου να αντιστοιχούν στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουν για την ολοκλήρωση κάθε μαθήματος. Η επιτυχής ολοκλήρωση μετά την εξέταση της πτυχιακής εργασίας την οποία εκπονούν αποκλειστικά στο 10o εξάμηνο, καταλήγει στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στο αντικείμενο των Τεχνών του Ήχου και της Εικόνας, επιτρέποντας τους να ακολουθήσουν απευθείας διδακτορικές σπουδές αν το επιθυμούν. Bλ. αναλυτικά για το integrated master: https://avarts.ionio.gr/gr/news/11750/
Οι φοιτητές αποκτούν θεωρητικές και πρακτικές βάσεις καλύπτοντας όλο το φάσμα γνώσεων που είναι απαραίτητο για να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα και εμπειρία στον καλλιτεχνικό και επιστημονικό τομέα, στοιχεία που συνδυάζονται με ιδιαίτερη προσοχή στο πρόγραμμα σπουδών: ξεκινώντας από την παραδοσιακή δημιουργική διαδικασία και θεωρίες, γρήγορα επικεντρώνονται στις ψηφιακές μορφές δημιουργίας μέσω μαθημάτων που συνδυάζουν θεωρία και πράξη.
Ένας άλλος παράγοντας που έχει ληφθεί υπόψη κατά τον σχεδιασμό του Προγράμματος Σπουδών είναι η δυνατότητα συμμετοχής των φοιτητών στο Ειδικό Πρόγραμμα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΠΠΕΤΤΗΧΕ). Το περιεχόμενο του Ειδικού Προγράμματος για την απόκτηση Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας επιλέχτηκε βάσει της έρευνας για αποτελεσματική διδασκαλία, στοχεύοντας στην καλλιέργεια διδακτικών δεξιοτήτων, στη διαμόρφωση ενός συστήματος επαγγελματικών αξιών, παιδαγωγικών στρατηγικών, κοινωνικών και νοητικών δεξιοτήτων. Ο στόχος είναι ο απόφοιτος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας και του Ειδικού Προγράμματος Σπουδών Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΠΠΕΤΤΗΧΕ) να μπορεί να προσδώσει ένα ευρύ ως προς το περιεχόμενο φάσμα γνώσεων στο σχολείο του μέλλοντος, διαφοροποίηση του τρόπου μάθησης, μέριμνα για τα ενδιαφέροντα των μαθητών, ικανότητα ανάληψης δράσης από τους μαθητές, καινοτόμες εφαρμογές που θα υποστηρίζουν την αλληλεπίδραση διδασκαλίας και συνεργατικής μάθησης. Βλ. αναλυτικά: https://avarts.ionio.gr/artedu/